Tips Gayakan Tudung Mengikut Bentuk Wajah

Tips Gayakan Tudung Mengikut Bentuk Wajah

Penting untuk anda tahu yang setiap orang mempunyai raut dan bentuk wajah yang berbeza. Ada yang bulat, bujur, panjang. Disebabkan oleh perbezaan ini, bukan semua orang boleh gayakan tudung sama seperti yang lain. Untuk mencari gaya tudung yang sesuai, anda perlu tahu apakah bentuk wajah dan berani mencuba dengan setiap gaya. Di sini Ayuwan ingin kongsikan gaya tudung yang sesuai dengan anda.

 

Bentuk wajah bulat

Pilihlah tudung yang panjang untuk mencipta kesan pemanjangan. Anda boleh cuba gaya tudung yang mengalir turun ke bahu. Elakkan daripada meletakkan tudung terlalu tinggi di dahi. Sebaliknya, biarkan sedikit longgar di bahagian atas kepala untuk memberikan kesan lebih panjang.

 

Bentuk wajah panjang

Pilihlah gaya yang memberikan sedikit volume di bahagian sisi muka untuk mengurangkan kesan panjang. Elakkan gaya tudung yang terlalu panjang di sisi. Gayakan tudung yang rapat ke dahi supaya tidak nampak terlalu luas.

 

Bentuk wajah hati

Elakkan pakai terlalu rapat ke dahi, pastikan ada sedikit awning yang menampakkan bahagian dahi supaya wajah tidak nampak terlalu bulat.

 

Bentuk wajah segi empat

Muka segi empat boleh dipadankan dengan pelbagai jenis tudung, termasuk tudung segi empat atau shawl yang dilipat ke dalam segitiga.

 

Jangan takut untuk mencuba gaya yang berbeza. Eksperimen dengan pelbagai jenis tudung dan gaya untuk mencari yang paling sesuai dengan anda. Yang paling penting ialah memakai tudung dengan keyakinan. Keyakinan diri adalah kunci untuk menjadikan apa jua gaya tudung kelihatan cantik pada anda.

Comments 
Leave a comment
Your Email Address Will Not Be Published. Required Fields Are Marked *
Our Topics
Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks